joi, 21 octombrie 2010

TABĂRĂ DE FOTOGRAFIE LA COMPLEXUL MUZEAL MĂLDĂREŞTI

În organizarea Consiliului Judeţean Vâlcea, Muzeului Judeţean Vâlcea şi a Fotoclubului Floarea de Colţ Rm. Vâlcea, în zilele de 23 şi 24 octombrie 2010, va avea loc la Complexul Muzeal Măldăreşti, jud. Vâlcea, o tabără de fotografie destinată realizării unui album documentar – artistic al acestui aşezământ istoric de o rară frumuseţe.

Complexul Muzeal Maldăreşti a fost organizat într-un cadru natural pitoresc şi reuneşte Culele Greceanu, Duca, precum şi Casa Memoriala I.G.Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii romanesti, în care se împletesc armonios elemente ţărăneşti din zonă cu elemente ale unor constructii cu caracter de fortificaţii. Pe aceste meleaguri, unde legenda se îmbină cu istoria, Cula Greceanu îşi are începuturile in secolul al XVI-lea, când Nan Paharnicul construieşte un turn de apărare, iar nepotul sau, Tudor Maldar, adaugă spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, restul construcţiei.
În ceea ce priveşte etimologia cuvantului „culă”, acesta derivă din turcescul „kule”, care desemnează un turn, iar în spaţiul românesc defineşte, prin extensie, o locuinţă întarita în formă de turn, care are drept caracteristici principale un parter înalt, masiv, o scară interioară de acces spre etaj şi retragerile succesive ale zidului în înălţime.
Acest tip de construcţie se află răspândit în aria Peninsulei Balcanice, cu precădere în Serbia şi Albania, dar şi în Bulgaria. La noi el este caracteristic numai zonei învecinate spaţiului balcanic, respectiv Olteniei şi vestului Munteniei.
Ridicate de boiernaşi olteni, ca masură de apărare împotriva ameninţării incursiunilor paşalelor de la Vidin şi Ada-Kaleh şi cetelor de haiduci care se înmulţiseră îngrijorător, culele au dăinuit până în zilele noastre, facând dovada rezistenţei lor.

Finalizarea manifestării se va face prin donarea către Complexul Muzeal Măldăreşti a unui album, pe suport digital, cu lucrările realizate în cadrul acestei tabere foto.

http://www.muzee-valcea.ro/index.php?f=muzee&m=5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu