luni, 6 august 2018

Lectia 13 - Fotografia documentara

Nume prerechizite numai pentru lectia 13:

Lewis Hine
Walker Evans (vezi L10)
Dorothea Lange
Ben Shahn
Russell Lee
John Vachon
Theodor Jung
Paul Carter
Marion Post Wolcott
Jack Delano
Carl Mydans
John Collier
Margaret Bourke-White
Gordon Parks
Berenice Abbott
Paul S.Taylor
Robert Frank
David Hurn
August Sander
Gertrude Blom
Gisele Freund
Josef Koudelka
Roman Vishniac

(WARNING: this list stops at 1982)


Teorie: document desemneaza orice forma materiala capabila sa transmita informatie. Fotografia documentara, sprijinindu-se pe caracterul tehnicii ce respecta o autenticitate desavirsita, produce fotografii document, adica imagini care contin si transmit informatie adevarata si utilizabila, despre orice subiectul de interes nemijlocit. Desi profund veridice, fotografiile document pot fi in oarecare masura interpretative, datorita modalitatilor si personalitatii fotografului, precum si limitarilor tehnice.

(argumentatie: seria fotografiilor lui Lewis Hine din 1931 documenteaza constructia celei mai inalte cladiri a vremii, The Empire State Building din New York. Imaginile sint fara indoiala extraordinar de spectaculoase, dar autorul afirma ca nu sint executate pentru a crea senzatie, ci reprezinta inregistrari directe ale unui job care, din intimplare, era deosebit de periculos. A accepta aceasta afirmatie despre fotografiile document in discutie este chestiune de interpretare... daca fotograful nu cauta si senzationalul, atunci de ce nu s-a rezumat sa documenteze munca de birou a unui arhivar sau pe cea a unui bucatar, de exemplu? Pentru ce si-a riscat viata catarindu-se odata cu constructorii pe schele, in cautare de unghiuri si compozitii cit mai interesante?)

Lewis Hine








































Dorothea Lange
























































Margaret Bourke-White

























Gordon Parks








































Berenice Abbott





























Robert Frank





















































Josef Koudelka







































Eseu
: discutati textual, in nu mai mult de o pagina, contrastul dintre metodele si estetica fotografiei documentare din trecut cu cele ale FD moderne. Este necesar la fel ca in trecut o astfel de munca? De ce credeti ca da sau de ce nu?


Exercitiu: efectuati o singura fotografie care sa fie clar o imagine documentara in sensul celor discutate la acest capitol. Explicati de ce o considerati asa.


Rezolvare:


Exercise
Yangshuo.
("The way a Chinese fisherman uses tied throat cormorants for the night hunt for fish”)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu