miercuri, 11 mai 2011

Retrospectivă de Fotografie Nicu Dan Gelep la Craiova

”F 64” anunţă Expoziția retrospectivă ”Lecția de fotografie”, aparținând unuia dintre marii Fotografi români, Nicu Dan Gelep. Din Craiova. Plecat dintre noi în 2008. Pe 12 mai ar fi împlinit 92 de ani. A fost un OM și un Fotograf extraordinar. Începuturile unora dintre noi, precum şi ale Fotoclubului Floarea de Colţ i se datorează şi lui. Ne-a îndrumat paşii şovăielnici, cu dragoste şi bunătate. A fost prezent la toate saloanele naţionale de artă fotografică pe care le-am organizat la Rm. Vâlcea. Mulţumim, Nenea Nicu!

Retrospectiva fotografica Nicu Dan Gelep - "Lectia de fotografie" 2011
Muzeul de Arta din Craiova, Casa de Cultura Traian Demetrescu, Fotoclubul Mircea Faria si Asociatia Focus Oltenia va invita sa participati la vernisajul Retrospectiva fotografica NICU DAN GELEP - "Lectia de fotografie" 2011.

Retrospectiva va fi organizata in 3 locuri din Craiova: Galeria Vollard, Vitrina Anacora si Galeria Il Maestro; va fi vernisata dupa cum urmeaza:
Vineri 6 mai 2011 ora 18 la: Galeria Vollard Craiova, str. Traian Demetrescu nr. 31 si in Vitrina Anacora, str. A.I.Cuza nr. 9
Joi 12 mai ora 18 la: Galeria Il Maestro- Bulevardul Stirbei Voda nr. 7

Program vizitare: Luni-Sambata: 9-18; NON-STOP: Vitrina ANACORA


Din autodescrierea Fotografului: la 5 august 1941 am plecat pe front ca ajutor de comandant al bateriei a 5-a din Regimentul 9 artilerie Craiova. Am luptat de la Odessa pana la Cotul Donului, la sud de Stalingrad, cand in noiembrie 1942 am fost luat prizonier impreuna cu toata bateria mea. Prizonieratul in Rusia a fost foarte greu. Deabia in anul 1948, dupa 6 ani de lagar sever si numai in urma unei greve generale a foamei, am fost si noi cei 1000 de ofiteri ramasi in lagar repatriati la 10 mai 1948. Ajuns in tara am fost dat afara din armata ca dusman al poporului sovietic si al doctrine comuniste. La 1 iulie 1948 m-am angajat ca pictor executant la Teatrul National din Craiova, unde si tatal meu lucrase ca peruchier si unde in aceeasi meserie lucrase si bunicul meu, fiind al treilea membru al familiei Gelep care am slujit in acest teatru. In anul 1954 am fost avansat ca scenograf asistent, functie din care am iesit la pensie la 20 mai 1980. In toti acesti ani m-a atras arta fotografica si, ca autodidact, am inceput s-o practic in laboratorul pus la dispozitia mea –incepand cu 1957– de catre conducerea teatrului. In anul 1966 iau primul meu premiu international cu lucrarea -Curiozitate”

Nicu Dan Gelep - 2003

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu