duminică, 27 iunie 2010

Patru membri ai fotoclubului Floarea de Colţ expun la Toscana - Italia

În organizarea Asociaţiei “Dacii” din Arezzo - Toscana din Italia, are loc, în perioada 26 - 27 iunie 2010, în parcul central, “Giotto”, Festivalul OGGI SEI RUMENO, care cuprinde diferite expoziţii de artizanat, ceramică, pictură, sculptură, mici meşteşuguri populare, icoane, precum şi expoziţia reprezentativă a artiştilor fotografi din România, intitulată “România Pitorească”.
Expoziţia, organizată în parteneriat cu Asociaţia Artiştilori Fotografi din România, cuprinde o selecţie de 72 de fotografii alb-negru şi color, realizată din lucrări ale unor artişti fotografi români.

Din partea fotoclubului Floarea de Colţ Rm. Vâlcea, expun următorii: Trestian Găvănescu A.FIAP, Ioan Ciobotaru, Mircea Băduţ şi Cătălin Nimigeanu.

În perioada 28 iunie - 04 iulie 2010, expoziţia reprezentativă “România Pitorească” va fi instalată şi sălile de expoziţii ale Asesoratul de cultură al Primăriei Arezzo – Toscana.

http://www.aafr.ro/noutati-250.htm

marți, 22 iunie 2010

Invitaţie la vernisajul expoziţiei etno 3D

Reînnoim aici invitaţia la vernisajul expoziţiei de fotografie tridimensională, "etno 3D", tuturor membrilor fotoclubului, pe care îi aşteptăm peste trei zile la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni.

joi, 10 iunie 2010

Ieşire foto pe dealul Petrişor

Vă propun o ieşire în grup la fotografiat pe dealul Petrişor, sâmbătă seara sau duminică dimineaţa devreme.

[LatterEdit:] Deşi lumina şi căldura au fost apăsătoare, au ieşit câteva cadre bune.

P.S. O imagine de la vernisajul expoziţiei SIC TRANSIT:


miercuri, 9 iunie 2010

Expoziţie de fotografie 3D

Bobiţă Cătuşanu, Cătălin Colniceanu şi subsemnatul vă invită la o expoziţie de fotografie 3D, mai aparte. Este vorba de o serie de fotografii care surprind farmecul de altă dată al satului vâlcean, folosind mijloace vizuale contemporane precum fotografia tridimensională.

Vă aşteptăm, aşadar, vineri 25 iunie, orele 18.00, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, pentru o experienţă tridimensională, conversaţii pe teme fotografice şi, de ce nu, o plimbare pe uliţele satului de altădată.

Puteţi afla detalii despre această expoziţie şi îi puteţi vedea evoluţia pe blogul dedicat, de aici. Vă aşteptăm!

Expoziţie de fotografie Teodor Radu Pantea

Sâmbată, 12 iunie 2010 ora 11, va avea loc la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea vernisajul expoziţiei "Sic Transit" a artistului fotograf orădean Teodor Radu Pantea EFIAP/bronze, EH.ISF, PSA*(CS). Iată o scurtă prezentare, primită de la artistul fotograf:
"Practic fotografia din anii de şcoală primară şi îmi amintesc, copil fiind, cum îmi provoca o inexplicabila (pe atunci...) curiozitate orice aparat fotografic văzut pe undeva. Când vedeam unul în mâinile sau la gâtul cuiva trebuia să-l cer, să-l iau în mână şi să mă uit, cu ochii măriţi, la multitudinea de comenzi şi butoane.
Fotografia a devenit, apoi, treptat, hobby, patimă, obsesie, "boală"... Am schimbat multe aparate de fotografiat, cu convingerea, de fiecare dată, că nu-l voi avea niciodată pe cel visat...
Am abordat zona competiţională a fotografiei după 1978, după terminarea facultăţii.
Ce pot să spun acum, după o activitate de peste 270 de saloane internaţionale, 100 naţionale şi peste 200 de premii şi menţiuni internaţionale?! Că a fost un drum anevoios, cu suişuri şi coborâşuri dar presărat, în mod dominant, de mari satisfacţii.
A fost acel farmec al competiţiei, a luptei, a permanentei raportări la alţii, în condiţiile unei confruntări pe care nu am motive s-o bănuiesc de lipsă de fair-play. Mai ales după ce, eu însumi, am fost pus, adesea, să-i judec pe alţii să le drămăluiesc inspiraţia materializată în imagini, făcând tot posibilul să trec peste firescul subiectivism caracteristic fiecăruia dintre noi şi să vin, pe cât posibil, în întâmpinarea aspiraţiilor spre reuşită a celor ce mi se adresau din background-ul imaginilor supuse analizei. Analizei mele şi a acelora ce mi se alăturaseră în diversele jurii din care am făcut parte.
Îi judecam pe aceia ce căutau, prin modul de alcătuire a imaginilor, să se alinieze nu atât gusturilor şi experienţei mele vizuale şi ale acelora ce mă flancau, cât unor reguli nescrise şi, adesea ingrate, ale competiţiilor fotografice şi al modului de analiză a juriilor.
Se contura o modalitate de a crea, de a face fotografie, într-un mod în care să placă unor membrii de jurii adesea blazaţi, obosiţi după vizionarea primelor 1000, 2000, ... de imagini şi pentru care, acel "ceva" văzut la prima privire aruncata asupra fotografiei, acel efect de şoc al unei pete de culoare (adesea inspirată...), a unei expresii faciale inedite (adesea regizată...), a atmosferei unui peisaj (adesea banal...) sau a unor forme feminine armonioase (adesea prea... feminine...), activa acel "resort" al mâinii aruncate în sus în semn de DA!! ACCEPTAT!!
A încercat şi eu, adesea, să mă aliniez acestui mod de-a fotografia, dar fără a face rabat de la principiul după care, totuşi, o fotografie pe care o supun atenţiei unui juriu, trebuie sa mă reprezinte, să am încredere în ea, să îmi placa, în primul rând, mie.
Mărturisesc sincer că saloanele de artă fotografică, prin ceea ce vad tot mai mult că promovează, au început sa-mi trezească, din ce în ce mai puţin, interesul. Doresc tot mai mult sa fac acea fotografie care începe prin a-mi plăcea mie, prin care sa mă prezint privitorului sigur de sine, acea siguranţă dată de sinceritate. Pentru că în proiectele mele, cele în care dezvolt teme, idei, linii directoare sunt, poate mai mult ca oricând, sincer. Sincer cu mine însumi, sincer cu privitorii. Pentru că este fotografia care mă reprezintă aşa cum sunt, adesea neînţeles, adesea controversat, adesea provocator, adesea ambiguu...
Ideea de proiect este fascinantă, generoasă, infinită în exprimări şi posibilităţi. Un spaţiu nesfârşit în care zburzi, te mişti în voie, eşti în largul tău. Apar permanent idei noi, direcţii noi şi nu apuci să finalizezi un proiect până când începi altul, şi altul, pe care le "creşti" ca pe proprii copii. Libertatea de mişcare caracteristică acestor vremuri îţi scoate în cale, mereu, noi şi noi provocări.
Proiectul locomotivelor, este unul trist, crâncen. Este o exprimare a tristeţii în faţa gloriei trecătoare determinată de fireasca trecere a timpului dar, mai ales, de ingratitudinea şi meschinăria unora dintre noi. A unora ce ne decid destinele şi nu ne putem, asemenea monştrilor tăcuţi pe care i-am imortalizat, împotrivi...

Este proiectul "Sic Transit..." pe care vi-l supun atenţiei.
Poate chiar mâine, sper să descopăr, undeva, "germenele" unui nou proiect. Va spun deci: LA REVEDERE!!!

Teodor Radu Pantea
EFIAP/bronze, EH.ISF, PSA*(CS)"


Vă aşteptăm!

marți, 8 iunie 2010

Anunt AAFR

AAFR va organiza în parteneriat cu Asociaţia Dacii din Arezzo-Toscana Italia, în cadrul Festivalului ,OGGI SEI RUMENO (Astăzi esti român), care va avea loc în perioada 26 - 27 iunie 2010, expoziţia reprezentativă a membrilor creatori AAFR, intitulată România Pitorească, care în săptămâna 28 iunie - 04 iulie 2010, va fi redeschisă în spaţiul expozitional al Asesoratului de cultura al Primariei Arezzo. Organizaţiile partenere interesate de acest proiect sunt rugate să expedieze o colecţie formată din maximum 10 fotografii de format 30 x 40 cm alb-negru sau color, a căror tematică să se încadreeze în genericul propus (peisaje, portrete, etnografie şi folclor, socio-fotografii). Fiecare creator expozant va primi o diplomă de atestare a participării la acest festival, iar pe spatele fotografiilor vor fi lipite vigneta afisului expoziţiei, care va atesta expunerea fotografiei.
Lucrările trebuie să ajungă la sediul AAFR, cel târziu până la data de 17 iunie 2010.


Cine doreste sa participe, va aduce lucrarile la Brain Service - Catalin Nimigeanu, pana pe data de 14 iunie, inclusiv.